20 Century Fox

Şirket 1915’de William Fox tarafından kurulan Fox Film Corporation ve 1933’de Darryl F. Zanuck, Joseph Schenck, Raymond Griffith ve William Goetz tarafından başlatılan Twentieth Century Pictures’ın 1935’de birleşmesinin bir sonucudur. Tiyatro “zinciri” yaratımında bir öncü olan William Fox, film yapımcılığına 1914’de başladı. 1917’de zamanın en popüler ekran aktrislerinden biri olan Theda Bara’yı tanıttı. Her zaman bir showman’den çok girişimci olarak Fox tiyatro satın alma ve inşa etmeye konsantre oldu, filmler ikinci plandaydı. Filmlere sesin de eklenmesiyle Fox, Alman bir sesli film işleminin haklarını satın alarak “Movietone” olarak sözlendirdi, 1926’da müzikli ve efektli eserler sunmaya başladı. Ertesi sene, 1963’e kadar süren, haftalık “Fox Movietone Haberleri” röportajlarına başladı. Büyüyen şirketin yere ihtiyacı oldu ve 1926’da Fox Beverly Hiils’in batısında açık arazide 300 hektarlık bir arazi edindi ve “Movietone Şehrini” zamanın en iyi ekipmanlı stüdyosu olarak inşa etti.

Rakibi Marcus Loew 1927’de ölünce, Fox Loew ailesinin mülklerini satın almayı teklif etti; Loew's Inc. 200’ün üzerinde tiyatronun yanısıra MGM stüdyosunu (filmleri şu anda Fox tarafından uluslararası olarak dağıtılan-- aşağıya bakınız) kontrol etmekteydi. Aile satışı kabul ettiğinde, Fox ve Loew Inc.’ın birleşmesi 1929’da ilan edildi. Ancak sözleşmeye dahil olmayan MGM Stüdyosunun patronu Louis B. Mayer, politik bağlantılarını kullanarak mücadele etti, Adalet Bakanlığı’nın rekabet yasaları birimine birleşimi bloke etmek için başvurdu. Talih Mayer’den yanaydı; Fox bir araba kazasında ağır yaralandı ve iyileştiğinde ise 1929 borsa krizi servetinin çoğunu almış, Loew birleşmesi sonlanmıştı.

Aşırı genişlemiş ve iflasa yaklaşmış olarak Fox, imparatorluğundan mahrum olmuş ve hatta hapise düşmüştü. 500’ün üzerinde tiyatrosuyla Fox Film, kayyumun elinde ve banka yaptırımıyla yeniden yapılandırmayla bir süre ayakta kaldı, ama birleşme Fox Film’in ayakta kalması için tek yoldu.