Exxon

Exxon

Hem Exxon hem de Mobil D. Rockefeller şirketi, Standard Oil'in torunlarıdır. Standard Oil'in şöhreti halkın gözünde , Ida M. Tarbell'in 1904'de çıkardığı klasik ifşası Standard Oil Şirketi'nin Tarihi'nin yayınlanmasından çok yıprandı, hükümeti şirkete karşı önlem almaya yönlendiren bir çağrıya dönüştü.
1911'de, halkın çığlığı tepe noktasındayken, ABD Anayasa Mahkemesi şirketin feshedilerek 34 şirkete bölünmesine hükmetti. Bu şirketlerden ikisi daha sonra Exxon adını alan Jersey Standard, ve daha sonra Mobil olan Socony idi ("New York Standard Oil Şirketi").
Aynı yıl ülkenin gazyağı üretimi ilk defa benzin tarafından gölgede bırakıldı. Gelişen otomotiv piyasası 1920'de Mobiloil markasının Socony tarafından tescillenmesine ilham kaynağı oldu.
Sonraki onyılda her iki şirket de fark edilir derecede büyüdü. Jersey Standard Texaslı bir mazot üreticisi olan Humble Oil & Refining Co'nun %50'sini satın aldı. Socony ise ana rafine, pazarlama ve boru hattı sahibi Magnolia Petroleum Co.'nun %45'ini satın aldı. 1931'de, Socony kökenleri 1866'ya dayanan sektör öncülerinden, Standard Oil'den bölünen, kendi alanında büyümekte olan Vacuum Oil Co. ile birleşti.
Asya-Pasifik bölgesinde Jersey Standard Oil'İn Endonezya'da rafinerileri vardı ama pazarlama ağı yoktu. Socony-Vacuum'un California'dan beslediği pazarlama outlet'leri vardı. 1933'de, Jersey Standard ve Socony-Vacuum bölgedeki varlıklarını 50-50 müşterek yönetimli bir şirkette birleştirdiler. Standard-Vacuum Oil Co., veya "Stanvac," Doğu Afrika'dan Yeni Zellanda'ya kadar 1962'de feshedilene kadar 50 ülkede faaliyet gösterdi.