Goodyear

Geriye bakınca, The Goodyear Tire & Rubber Şirketi’nin 1898’de kuruluşu, başlangıç uğurlu olmaktan başka herşeye benzediği için özellikle kayda değerdi. 38 yaşındaki kurucu Frank Seiberling şirketin ilk tesisisini $3,500’lık bir peşinatla – kayınbiraderinden aldığı borç parayla, satın almıştır. Sektörün candamarı olan lastik ve pamuk dört tarafı karayla kuşatılmış ve sınırlı trenyolu bağlantısı olan şehre dünyanın öbür ucundan transfer edilmek zorundaydı. Şirketin anısına adını aldığı Charles Goodyear bile uzun ve cesur aramalardan sonra bulduğu vulkanizasyona rağmen 30 yıl önce beş parasız ölmüştü.


Yine de zamanlama daha iyi olamazdı. 1890’ların bisiklet çılgınlığı patlamaktaydı. Bazılarının otomobil olarak adlandırdığı, atsız araba, geniş bir rekabet alanı sunmaktaydı. 1893’ün krizi bile yokolmaya başlamıştı. Böylece 29 Ağustos 1898’de, Goodyear $100,000 sermaye ile kuruldu.


$30,000’lık hisse satın alan David Hill şirketin ilk başkanı oldu. Yine de şirketin adını seçen ve şirketin geçmişiyle sembolik bir bağ kuran ve halen Goodyear imzasının bir parçası olan belirgin kanatlı-ayak ticari markasını seçen, dinamik ve vizyon sahibi kurucu, yönlendirici Frank Seiberling oldu. Efsanevi ilk yıllarla ilgili başka bir şey daha Goodyear’ın tarihiyle devam etmektedir. Anlaşılması zor ve elle tutulmayan ama çok gerçek olan bir şey. İnsanlar hakkında bir şey. Frank Seiberling gibi 1898’de aileye-ait malları nakite çevirmeye çalışıp, sonunda hayatta bir kez ele geçecek fırsatla –kelepir olarak- ileride Goodyear olacak yedi hektar arsayı alan insanlar hakkında. George Stadelman gibi kalabalıklardan kaçan ve hiç konuşma yapmamış olmakla beraber Goodyear’ın satışlarını kritik bir 20 yıl boyunca yönetecek bir bütünlük ve öngörüsü olan insanlar hakkında. Paul Litchfield gibi ikna kabiliyeti ve liderliği neredeyse altmış yıl boyunca Goodyear’ın gelişimine ilham verecek insanlar hakkında.


Goodyear’ın üretimi 21 Kasım 1898’de sadece 13 işçiyle, bisiklet ve at arabası lastikleri, atnalı tabanları ve – Seiberling’in oynadığı kumara uygun olarak poker fişleri ürün grubuyla başladı. İlk bordroların toplamı günde 10 saat çalışmaya karşılık saat ücreti 13 ile 25 cent arası değişen maaşlarla $217.86 tuttu. İlk tam operasyonel ayın satışları $8,246 olarak gerçekleşti. 1898’deki ilk bisiklet lastiğinden beri Goodyear 1916 yılında edindiği "Diğerlerinden daha fazla kişi Goodyear lastikleri üzerinde seyahat ediyor," sloganıyla kazandığı ünvan olan dünyanın en büyük lastik şirketi olmak için pedal çevirmiş, 1926’da dünyanın en büyük kauçuk şirketi olmuştur.