Vodafone


Vodafone,  İngiltere kökenli bir elektronik firması olan Racal Electronics Ltd. ve ABD kökenli bir iletişim şirketi olan Millicom tarafından kurulmuştu. 1980’lerin başında bir müşterek girişim olarak gelişen Vodafone, Ocak 1985’de İngiltere’de bir cep telefonu şebekesi kurmak için bir lisans almıştı. Yeni bağlı ortaklığın başarısı baş döndürücüydü. Kurumsal sektör, mobil telekomünikasyonun avantajlarından yararlanmakta hızlıydı ve bireyler de statü sembolü keşfetmekte eşit hızdaydı.

Vodafone kendini henüz kuralları oturmamış yeni endüstrinin iki oyuncusundan biri olarak buldu; duopolinin diğer üyesi 1990’lara kadar Vodafone’un ana rakibi olarak kalan Cellnet’ti. 1980’ler boyunca şirket bu hızlı gelişen alanın teknolojisinin çoğunu oluşturdu. Racal Telecommunication'ın 1985’den 1989’a kadar kar zarar kayıtları meseleyi kısa ve öz bir şekilde tanımlamaktadır: kurulduğu yıl Vodafone £10 milyon zarar ederken, 10 yılın sonunda vergi öncesi karı £84 milyonun üzerindeydi.

Yıl 1988 olduğunda Racal Telecommunications Group Ltd. - Vodafone ve ilişkili bağlı ortaklıkları resmi olarak - Racal Electronics ekibinin açık ara en başarılı oyuncusu olarak tanınmaktaydı. Ana şirket, Racal holdingin tamamının satılması için lobi yapıyordu, çünkü bu adın hisse değerini ve büyümeyi gerilettiği düşüncesindeydi. Üç yıl sonra, 1991’de,  Racal Telecom ana şirketten ayrıldı ve adı Vodafone Group Ltd olarak değiştirildi