Adobe


Adobe'un PostScript’i takip eden ilk ürünleri isim hakkına sahip olduğu Type 1 fontlarıyla başlayan dijital fontlardı. Apple daha sonra Microsoft’a lisansını verdiği rekabetçi bir mormat olan TrueType fontlarını geliştirdi. TrueType’ın belli başlı avantajları vardı: tam ölçeklenebilirliğin yanı sıra font’un ana çizgilerince yaratılan piksel düzeni üzerinde tam kontrol sağlıyordu. Birkaç ay sonra Adobe Type 1 spesifikasyonunu yayınladı ve hemen ardından tam TrueType (tam pixel-derecesi kontrolü olmasa da) gibi Type 1 fontların ekranda WYSIWYG orantılanmasına izin veren font yönetimi yazılımı “Adobe Type Manager”’ı çıkardı. Ancak bu atakların hepsi işletmeler ve ortalama bir windows kullanıcısı için çabucak bir standard haline gelen TrueType’ın yükselişini engeleyemeyecek kadar çok geç kalmıştı, Type 1 grafik ve baskı piyasasında standart olarak kaldı. 1996’da şirket Microsoft’la birleşik olarak OpenType formatını anons etti, ve 2003’te Adobe Type 1 fontlarının kütüphanesini OpenType’a çevirmeyi tamamladı.

1980’lerin ortasında PostScript’i piyasaya sürdükten sonra Adobe tüketici yazılım pazarına Apple Macintosh için vektör-bazlı çizim programı olan Adobe Illustrator’la girdi. Illustrator, kuruluşun içinde geliştirdikleri font-geliştirme yazılımının mantıklı bir şekilde dışa açılarak ticarileşmesiydi. Ayrıca, PostScript-seçilir kılınmış laser yazıcıların popüleritesinin artmasına yardımcı oldu. MacDraw’un tersine (o zamanlardaki standart Macintosh vektör çizim programı), Illustrator tüm şekilleri daha esnek Bézier eğrileriyle tanımlmakta ve diğer programlarda görülmeyen hassasiyeti sağlıyordu. Ancak Illustrator’da Font verme, Macintosh'un QuickDraw kütüphanelerine bırakılmış ve PostScript-gibi bir yaklaşımın yerini alması Adobe’nin kendi Adobe Type Manager ‘ını piyasaya sunmasına kadar gerçekleşmedi.

1989’da, Adobe amiral gemisi olacak ürününü tanıttı, Macintosh için Adobe Photoshop. Although Photoshop 1.0’ın rakipleri olmasına rağmen, gayet istikrarlı ve iyi tasarlanmıştı ve Adobe’nin onu iyi pazarlayacak kaynakları vardı. Bu bileşim Photoshop’un kısa sürede piyasayı domine etmesini sağladı.