Eti


“Bir kuşak, “Bir bilmecem var çocuklar…” sloganının efsaneye dönüştüğü ETİ reklamlarıyla büyüdü”


Başkanımız Sayın Firuz KANATLI’ nın projesini dahi kendi elleriyle çizdiği ilk tesisin temelleri 1961 yılında atıldı. Tesisin inşaat işleri kısa sürede tamamlanarak 20 Ocak 1962 tarihinde 22 çalışanı ile birlikte günlük 3 ton gibi küçük bir kapasite ile üretimine başladı.


Grup Merkezi, Eti Gıda, Tam Gıda, Eti Makine, Eti Pazarlama, olmak üzere Eti Şirketler grubu’nda toplam 3800’ü aşkın personel istihdam edilmektedir. ETİ’ nin büyüme ve gelişme yönündeki tarihsel adımları ise;


1961 - Kurucumuz Sn. Firuz Kanatlı tarafından bisküvi üretilmek üzere ilk tesis "ETİ" markasıyla kurularak Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt olundu.


1962 - Eti bisküvi fabrikasının tavalı üretim tesisinde, 20 çalışan ve günde 3 ton kapasite ile 20 Ocak 1962'de bisküvi üretimine başlandı.Petit Beurre", "Marie", "Finger", "Kremalı", "Sable" (mısır unlu bisküvi), "Bademli" (Eti'nin en çok beğenilen spesiyal bisküvisi) 4-5 kg'lık kutularda piyasaya sunuldu.


1963 - Kapasiteyi artırmak amacıyla Türk mühendisler tarafından ikinci bir tesis kuruldu.


1965 - Türk mühendisler ile ortak çalışma ve otomasyona geçiş tamamlandı ve ilk otomatik tünel fırın devreye alındı




1967 - Eti'de, Türkiye'deki Türk mühendislerinin planlarıyla inşa edilen ilk otomatik bisküvi üretim tesisi kuruldu ve 25 Kasım 1967'de üretime başlandı. "ETİ Finger" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.


1969 - Türkiye'nin ilk digestive/lifli bisküvisi olan "ETİ Burçak" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.


1970 - Türkiye'de yapılan ikinci otomatik üretim tesisi devreye alındı ve günde 3 vardiya üretime geçildi.


1972 - Sn. Firuz Kanatlı'ya ait olan Eti Bisküvi Fabrikası firması, aile fertlerinin iştiraki ile 13 Mart 1972 tarihinde Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne dönüştürüldü. Eti'nin "Bir bilmecem var çocuklar ...." reklam müziği kullanılmaya başlandı.


1974 - İlk ihracatımız Kıbrıs'a gerçekleştirildi.


1975 - İlk ithal fırın satın alındı, otomatik tesisin diğer makinelerinin de Türkiye'de yapılarak devreye girmesi sağlandı. Elle yapılan paketleme ile paketli ürünlere geçiş ile rekabette "farklılaşma" sağlandı.


1976 - Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Bozüyük (Bilecik)'te "Etimek" tesisi kuruldu.


1978 - Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Bozüyük tesislerinde Türkiye'nin ilk ve tek hazır kızarmış ekmeği "Etimek" üretimine 20 Şubat 1978'de başlandı ve piyasaya sunuldu. ETİ'nin 1967'den beri süregelen makine tasarım, imalat, montaj ve kapsamlı servis faaliyetlerini bir çatı altında toplamak amacı ile Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde Eti Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu.


1979 - Marshmallow'lu ve granül kaplı bisküvi olan "ETİ Puf" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.


1980 - Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., ilk tesisinde üretimini sürdürürken, 6 Şubat 1980 tarihinde Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu ve bisküviye ilaveten kek üretimine başlandı.


1981 - Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de 12 Ocak 1981 tarihinde "ETİ Petit Beurre" üretimi ile faaliyete başlandı. 1 ay sonra "ETİ Çubuk Kraker" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu. Gerek Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin gerekse Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin ürünlerinin gelişen pazarlama konsepti çerçevesinde satış ve pazarlamasını sağlamak için 1 Mayıs 1981 tarihinde merkezi Eskişehir olmak üzere Eti Pazarlama ve Sanayi A.Ş. kuruldu.Eti'nin bebek beslenmesine yönelik en önemli ürünlerinden olan ilk bebe bisküvisi "ETİ Cicibebe" 9 Eylül 1981 tarihinde üretilmeye başlandı.


1982 - Türkiye'de bir ilk olan "Üzümlü Dilim Kek", 1.3.1982 tarihinde Tam Gıda San. ve Tic. A.Ş. fabrikamızda üretilmeye başlandı ve piyasaya sürüldü. Daha sonra "Dilim ve Baton Paykek" olarak Kakaolu, Mozaik, Meyveli, Kayısılı,


Hindistan Cevizli ve Limonlu çeşitleriyle ürün yelpazesi genişletildi.


1983 - Tam Gıda tesislerinde Türkiye'de ilk kez sanayi tipi "Meyveli ve Kakaolu Dilimli Kek" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.


1990 - Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bozüyük tesislerinde Kek üretim hattı kurularak "ETİ Topkek" (kakaolu ve meyveli çeşitleri de) üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu."ETİ Negro" ve "ETİ Form Bisküvi" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.


1995 - Eti, tanzim-teşhir elemanlarını eğiten ilk şirket oldu.


1996 - Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından gelişen koşullara uyum sağlanarak, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde yeni ve modern bir tesis kuruldu ve üretime başlandı.Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Aralık 1996 tarihinde bisküvi sektöründe ilk ISO-9002 Kalite Sistem Belgesi alındı.


1997 - Tüketici talep ve tercihlerine göre, doğru ürünün uygun zamanda, uygun yerde ve uygun fiyatla tüketicinin alımına sunulmasını sağlayan Eti Pazarlama ve Sanayi A.Ş. 1 Ocak 1997 tarihinde İstanbul'a taşındı.Satış ve dağıtımda Toptancı Bayilik Sisteminden Distribütörlük Sistemine geçildi.Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Haziran 1997 tarihinde ISO-9002 Kalite Sistem Belgesi alındı. Eti'de otomasyona ilk geçiş Eylül 1997 tarihinde yapıldı.


1999 - "ETİ Popkek" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.


2001 - İlk paketlenmiş turta "ETİ Turti" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.


2002 - "ETİ Tutku"nun lansmanı gerçekleştirildi ve kısa sürede başarı sağlandı.


2003 - Eti'de, kurucumuz Sn. Firuz Kanatlı'nın "bir uygarlık savaşı projesi" olarak nitelendirdiği TPM (Total Productive Maintenance) fabrika yönetim yaklaşımı olarak benimsendi. 21-22 Nisan 2003 tarihlerinde yapılan "Kick-off"larla (başlama vuruşu) tüm Eti Üretim Şirketlerinde TPM uygulamalarına başlandı.


Sosyal sorumluluk çerçevesinde Mayıs 2003 tarihinde Çölyak ve Fenilketonüri hastaları için geliştirilen ilk glutensiz bisküvi "ETİ Pronot" üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu. (http://www.colyak.com.tr)


ETİ Gıda Bar - Çikolata fabrikası kuruldu ve 2003 yılının son çeyreğinde tüketiciden gelen yoğun talep doğrultusunda faaliyet alanını kendi uzmanlık alanına paralel olarak genişleterek çikolata sektörüne de girildi.


İlk barlardan Remixx, Soho, Wanted Ekim 2003 tarihinde üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.Yeni Kek fabrikasının temelleri atıldı. Pasta tadı ve görüntüsünde kağıtta pişmiş ilk ıslak kek "ETİ Browni Gold"un lansmanı gerçekleştirildi.


2004 - Tüketiciler Birliği'nin 2004 Tüketiciye Saygı Ödülleri'nde Çölyak ve Fenilketonüri hastalarına yönelik olarak geliştirdiği "ETİ Pronot" ürünü ile "Yılın Firması" seçildi. İlk çikolatalardan Çikolata Keyfi Sütlü, Antep Fıstıklı, Fındıklı ve Bitter Eylül 2004 tarihinde üretilmeye başlandı ve piyasaya sunuldu.


2005 - Kek taleplerini karşılayabilmek için Yeni Kek Fabrikası 2005 yılında devreye alındı ve üretime başlandı.




Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Şubat 2005 tarihinde HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi alındı.




2005 yılının ikinci çeyreğinde pazara sunulan Browni Gold 250 gr paketleri üzerinde, görme engelli tüketicilerin de ürünü rahatlıkla tanıyabilmeleri için Braille alfabesi kullanıldı. "ETİ Browni Gold" ile birçok ödül alındı.Japon Planlı Bakım Enstitüsü (JIPM: Japan Institute Of Plant Maintenance) tarafından Toplam Üretken Bakım (TPM) uygulayan firmalara verilen "Mükemmel Fabrika" ödülünü, üç yıl süren yoğun çalışmaların ardından denetimlerden başarıyla geçen Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bisküvi Fabrikası almaya hak kazandı. Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Temmuz 2005 tarihinde HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi alındı. Yeni Sloganımız 200'ü aşkın ürün çeşidiyle, "ETİ Lezzet Uygarlığı" Temmuz 2005 tarihinde Rumeli ve Anadolu Hisar Müzeleri aydınlatılmaya başlandı.


2006 - "Eti, dünyanın en prestijli ödüllerinden birisi olan, her yıl Japonya'da verilen "Mükemmellik Ödülü"nü almaya hak kazandı.