Dell

Michael Dell, 1984’de Austin’deki Texas Üniversite’sinde öğrenciyken sadece 1000$ sermayeyle PC’s Limited’i kurdu. Yeni kurulan şirket Michael Dell'in kampüste Dobie Center’daki yatakhane odasından stoktaki parçalardan üretilmiş IBM-uyumlu bilgisayarlar satmayı hedeflemekteydi. Michael Dell kişisel bilgisayar sistemlerini direkt olarak müşterilere satmakla PC’s Limited Şirketi’nin müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlayabileceği ve bu ihtiyaçlara daha iyi çözümler üretebileceği inancıyla ticari hayatına başladı.


1985’de, şirket kendi tasarımı olan 8 MHz hızında çalışan, Intel 8088-uyumlu işlemcili ilk bilgisayarı ("Turbo PC") üretti. Sistemlerinin ilanını direkt müşterilere satılmak üzere ulusal bir bilgisayar dergisinde verdi ve sipariş edilen her üniteyi seçilen opsiyonlara göre özel olarak topladı. Bu şekilde müşterilere perakende markalarından daha ucuza, bilgisayarı kendilerinin toplamasından daha pratik bir seçenek sundu. Bu modeli kullanan ilk şirket olmamasına rağmen PC’s Limited bu konuda başarılı olan ilk şirketlerden biri oldu. Michael Dell işi tam zamanlı olarak yürütmek için okulu bıraktı. İlk yılında şirket 6 Milyon $’ı bulan bir sonuca ulaştı.


1987’de, PC's Limited satış sonrası hizmet veren yerel satıcıların yokluğunu kapatmak için ilk defa yerinde hizmet programlarını kurdu. Ayrıca yine 1987’de, şirket İngiltere’de ilk operasyonlarını başlattı; bunu takiben dört yıl içinde onbir tane daha uluslararası operasyon kuruldu. 1988’de, Dell'in piyasa değeri halka ilk açıldığındaki 30 Milyon Dolar’dan 80 Milyon Dolara çıkmıştı. Şirket 1988’de adını "Dell Computer Corporation"’a çevirdi.


1990’da, Dell Computers ürünlerini indirekt olarak toptancı klüpleri ve bilgisayar süper mağazaları üzerinden satmayı deneyip çok başarılı olmayınca başarılı olan müşteriye-direkt satış modeline yeniden konsantre oldu. 1992’de, Fortune dergisi Dell Computer Corporation’ı dünyanın en büyük 500 şirketi listesine dahil etti. 1999’da, Dell Compaq’ı geçerek ABD’nin en büyük kişisel bilgisayar satıcısı oldu. Şirketin bilgisayarların ötesine geçmesini tasdik etmek adına 2003’teki şirketin yıllık olağan genel kurulunda hissedarlar şirketin adının "Dell Inc."’a çevrilmesini onayladılar. Mart 2004’de Dell, televizyon, portatifler ve dijital optik disk kutularıyla multimedya ve ev eğlence pazarına giriş yapma girişiminde bulundu. Dell ayrıca Dell-markalı ev ve küçük ofis kullanımı için yazıcılar da üretti. 22 Aralık 2004’de, şirket Kuzey Carolina’da Winston-Salem yakınlarında yeni bir tesis inşa edeceğini açıkladı; şehir ve eyalet Dell’e 37.2 milyon dolarlık teşvik sağladı; devlet de yaklaşık 250 milyon dolar tutarında teşvik ve vergi indirimi sağladı.