Chevron



Chevron Corporation dünyanın en büyük global enerji şirketlerinden biridir. Merkezi San Ramon, California, ABD'de olan ve 180'den fazla ülkede faal olan şirket petrol ve gaz sektörünün arama ve üretim, rafine etme, pazarlama ve nakliye, kimyasal üretimi ve satışı, enerji üretimi dahil her yönüyle ilgilenmektedir. Chevron dünyanın altı "süpermajör" petrol şirketlerinden biridir.
Chevron orjinal olarak California'nın Standard Oil'i olarak veya Socal olarak tanınmaktayken Standard Oil'in 1911'deki antitröst bölünmesini takiben kuruldu. 20. yüzyılın başlarında dünya petrol pazarını domine eden "Yedi Kızkardeş"'ten biriydi.
1984'de, Chevron ve Gulf Oil birleşmesi zamanının en büyük birleşmesi olmuştu. Büyüklüğünden dolayı Gulf, ABD antitröst şartlarına uymak için dünya çapındaki faaliyet gösteren bazı bağlı ortaklarını dağıtmak, bazı Körfez istasyonlarını ve ABD'nin doğusundaki bir rafinerisini satmak zorunda kaldı. 2001'de, eski Chevron şirketi Texaco ile birleşerek ChevronTexaco'yu oluşturdu. 9 Mayıs 2005'de, ChevronTexaco Texaco lakabını bırakıp Chevron adına döneceğini açıkladı. Texaco Chevron kurumu altında bir marka olarak kalmaya devam edecekti. 19 Ağustos 2005'de, Chevron Unocal Corporation ile birleşerek Unocal'ın Güneydoğu Asya jeotermal operasyonları sayesinde dünyanın en büyük jeotermal üreticisi konumuna gel