Amazon.Com


Jeff Bezos Amazon.com'u 1994'de Bellevue, Washington'daki garajından kurdu. Nick Hanauer isimli bir işadamı Bezos'Un fikrine inandı ve girişime $40,000 yatırmaya karar verdi. Amazon online olmaya ilk karar verdiğinde, çoğu ziyaretçi için görünümü çok sade ve çekicilikten uzaktı ve işin sallantılı bir zeminle başlamasına neden oldu. Tom Alburg adlı bir adaö 1995'de Amazon'a $100,000 yatırmaya karar verid ve bu şirketin daha iyi görünümlü bir web sitesi ve barındırma yetenekleri kurmasına yardımcı oldu. İnsanlar Amazon'dan kitaplar satın almaya başladığında, Bezos sadece Washington eyaletinden değil tüm ülkeden müşterileri olduğu için endişeliydi.
Bezos insanların müşteri olarak yeniden dönmesi için bir kitapçıdan daha fazlasını yaratması gerektiğine karar verdi. Amazon'un başarısına büyük bir katkısı olan, satın alanlara kendi kitap eleştirilerini yazma opsiyonu ekledi. İnsanlar Amazon'a sadece birşeyler satın alma yerinden ziyade bir online topluluk olarak bakmaya başladılar. 1997 olduğunda, Amazon.com 15.7 milyon dolar gelir elde etmiş ve aynı yıl halka açılmıştı. 1998'de, Amazon listeye yeni ürün çeşitleri eklemişti: yazılım, elektronik, video oyunları, oyuncaklar, ve ev gereçleri.
1999'un sonunda, Amazon satışta milyar dolarların üstüne çıkmıştı. Kar hiç bitmeyecekmiş gibi görünyordu. Ancak 2001'de Amazon 1.4 Milyar dolar mali zarar raporladı ve 1000'in üzerinde çalışanını işten çıkardı. Bezos'un vazgeçmek yerine bir fikri vardı: başka şirketlerle ürünlerini Amazon'da online satmak için anlaşma. Fikir işe yaradı. Target, Toys R Us, Old Navy ve daha birçok şirket ürünlerini Amazon üzerinden satmayı kabul ettiler. Fikrin ıygulamaya geçmesinden beri Amazon yeniden ayaklarının üzerinde durmaya başlamış ve şu an dünyada en popüler online satıcılardan biri olarak devam etmektedir.