Yaşar Holding


Durmuş Yaşar Rodos’ta gemi ve denizcilik malzemeleri satarak iş hayatına başladı. 1927 yılında İzmir Şeritçiler Çarşısı’ nda denizcilik malzemeleri ve boya satışı yaptığı ilk dükkanı, Durmuş Yaşar Müessesesi’ni kurdu.

İlk adım, 1941 yılında Türkiye’nin ilk boya atölyesinin kurulması ile atıldı. Türkiye’nin ilk yerli boya ürünleri olan “Yaşarin” ve “Hazırlanmış Boya” üretilmeye başlandı. Mütevazı adımlarla başlanan bu yolculuk, 1945 yılında Selçuk Yaşar’ın büyüme ve holdingleşme kararını alması ile vizyonunu genişletti.

Türkiye’de 1940’lı yıllarda başlayan sanayileşme hareketi 1950’lerde gelişim ivmesini artırıyor..

Bu doğrultuda, 1954 yılında oğlu Selçuk Yaşar’ın öncülüğü ve gayretiyle Durmuş Yaşar ilk boya üretim tesisini İzmir Bornova’da kurdu ve Dyo markası da bu yılda doğdu. 70’li yıllara kadar büyümesini derinlemesine boya sektöründe devam ettiren Topluluk, yabancı ortaklıklarla gelişme hedefinin ilk adımını 1965 yılında Danimarka’nın Sadolin firmasıyla üretime başlayarak gerçekleştirdi.

1965 –1985 Yaşar Topluluğu’ nun atılım yılları..

Boya alanında 60’lı yıllarda edinilen bilgi ve deneyim, 1984 yılında bir Danimarka firması olan Kemiks Vaerk Koege ile Ortadoğu KVK’nın kurulması ve tekstil sektörü için renklendirici malzeme ve yardımcıları üretilerek 80’li yıllara taşındı. Bu yıllarda, ülke ekonomisindeki gelişme doğrultusunda, ülkenin ve özellikle faaliyetlerinin yoğunlaştığı Ege Bölgesi’nin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak boyanın yanında bir çok sektöre yatırım yapıldı. Gıda, kağıt , gübre , içecek , bira ve su, turizm, dış ticaret... Bu yıllarda söz konusu sektörlerdeki pek çok ilki gerçekleştirdi...

İlk Mikronize Maden Tesisi - 1965
İlk Matbaa Mürekkepleri Üretimi - 1968
İlk Özel Sektör Bira Fabrikası , Türk Tuborg - 1968
1100 Yataklı İlk Turizm Tesisi , Çeşme Altın Yunus - 1974
İlk Özel Sektör Süt Fabrikası , Pınar Süt - 1975
İlk Özel Sektör Kompoze Gübre Fabrikası, Ege Gübre - 1978
İlk Özel Sektör Kağıt Fabrikası, Viking - 1982
İlk Kaynak Suyu Şişelemesi, Pınar Su - 1984
İlk Kültür Balığı Tesisi, Pınar Deniz - 1985
İlk Özel Sektör Entegre Et Tesisi, Pınar Et - 1985

1985 ‘ ten günümüze...

Yaşar Topluluğu faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde zengin ürün portföyü ve hizmetleri ile Türkiye ekonomisine katkılarını sürdürmektedir.

Türkiye’nin ilk balık yemi üretim tesisi 1987 yılında kurulmuştur. 1996 yılında temizlik kağıtları sektörüne girilmiştir. Yumurtadan raftaki paketlenmiş nihai ürüne kadar tüm değer zincirini kapsayan Türkiye’ nin ilk entegre hindi tesisi 1997 yılında kurulmuştur. Aynı yıl , Topluluk, şirketlerine kesintisiz enerji sağlamak amacıyla enerji sektörüne yatırım yapmış, Desa Enerji faaliyete başlamıştır.

Yaşar Topluluğu, öncülükleri, kültür ve birikimiyle 2000’li yıllarda ana faaliyet kolu olarak gördüğü boya ve gıda sektörlerine odaklanma kararı almıştır. Pınar, İzmir ve Eskişehir’ deki süt ve süt ürünleri fabrikalarının yanısıra 2000 yılında Yozgat’ta Pınar teknolojisi ile işletmeye başladığı et ve süt işleme tesisleri ile Orta ve Doğu Anadolu’ ya uzanmıştır. Faaliyetler yalnızca ülke sınırları içinde kalmamış, Yaşar Topluluğu dış pazarlara açılmış , PINAR markası ile Ortadoğu ve Körfez ülkelerine nüfuz etmiş,2006 yılında Yaşar Holding iştiraki olan HDF FZCO ile bu bölgede önemli bir iş hacmi yakalamıştır. Ambalajlı su iş kolunda atılımlarını sürdürmüş iki yeni su kaynağı ile kapasitesini artırmış ve son yıllarda hızlı büyüme göstermiştir.

Boya Grubu ülkede üç fabrikasındaki üretimlerinin yanısıra yurtdışında Doğu Avrupa ve Rusya’da DYO markası ile varlık göstermekte olup, Romanya’daki mevcudiyetini 2003 yılında üretime başlayarak güçlendirmiştir. Otomotiv boyalarında BASF firması ile yüzde 50-50 ortaklığını devam ettirmektedir. Topluluk, Mediterranean Trade For Paints (MTP.Co) şirketiyle 2004 yılında Mısır pazarına girmiştir.

2004 yılında Avrupa’nın önde gelen gıda şirketi Sodial ile işbirliğine giderek ülkemizdeki Yoplait markalı meyveli yoğurt üretimi ile ürün gamını genişletmiştir. Yaşar Topluluğu, inovatif ve fonksiyonel ürün lansmanlarına devam etmiş, gıda sektöründe, organik süt, prebiyotik süt, probiyotik ve prebiyotik yoğurt ürünlerini boya sektöründe ise nanoteknolojik ürünleri tüketicilerinin beğenisine sunmuştur.

TOPLULUK ŞİRKETLERİ

Boya Kimya Grubu:
Dyo Boya Fabrikaları A.Ş.
Dyo Sentetik Selülozik Boya Ve Vernik Fabrikaları A.Ş.
Bornova Matbaa Mürekkepleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
Kemipex Joint-Stock CO. (Rusya)
DYO – Balkan SRL (Romanya)
Mediterranean Trade for Paints Company (MTP CO.) (Mısır)
 

Gıda Grubu:
Pınar Süt Mamulleri A.Ş.
Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş.
Pınar Su Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Pınar Anadolu Gıda Sanayi Ticaret A.Ş.
Pınar Foods Gmbh (Almanya)
Yaşar Birleşik Pazarlama Dağıtım,Turizm ve Tic. A.Ş.
Viking Kâğıt ve Selüloz A.Ş.

Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Grubu:

Çamlı Yem Besicilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Ticaret ve Hizmet Grubu:

Yaşar Dış Ticaret A.Ş.
Yaşar Bilgi İşlem ve Ticaret A.Ş.
Yadex International Gmbh (Almanya)
Hdf Fzco (Dubai)
Altınyunus Çeşme Turistik Tesisler A.Ş.
Bintur Turizm ve Catering Hizmetleri Ticaret A.Ş.
Desa – Otak Mühendislik ve Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş.
Desa - Enerji Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu A.Ş