Sega


Amerika’nın Sega®’sı 1986’da San Fransisco,California’da Japonya Sega Corporation’ın %100 iştiraki olarak kuruldu. Ancak oyun üzerine zengin tarihi 50 yıl geriye gitmekte.

Sega’nın kökleri 1940’a kadar gitmekte,  Martin Bromely, Irving Bromberg, ve James Humpert tarafından kurulan Honolulu bazlı Standard Games adlı şirkete dayanmaktadır. 1951’de, Bromely şirketi Tokyo’ya taşımaya esinlendi ve Service Games of Japan (Japonya Hizmet Oyunları) Mayıs 1952’de resmi olarak faaliyete başladı. Başlangıçta Sega, Japonya’da bulunan ABD askeri birimlerine jeton ile çalışan makineler üretti. İş buradan dallanarak Japon iç pazarının yanı sıra Asya ve Avrupa’nın bazı bölgelerine de ürün satmaya başlandı.

1965’te Sega, Amerikan girişimci David Rosen tarafından 1954’te kurulan, bir başka jetonlu makine üreticisi olan Rosen Enterprises, Inc. ile birleşti.  Rosen Enterprises anında fotoğraf kulübelerinden, mekanik arcade oyunlarına kadar herşeyle uğraşıyordu. Birleşmeden 1 sene sonra Sega dünyaca tanınan bir başarı olan denizaltı simülatörü Periscope’u piyasaya sürdü.

1969’da, Rosen ve diğer hissedarlar Sega’yı Gulf & Western Industries’e satmaya karar verdi,  Rosen ise CEO olarak devam etti. Gulf & Western şirketin orjinal ürün ve pazarlama stratejisine sadık kaldı, gelirler 1982’de $214 millyona ulaştı. Yıl 1983 olduğunda, birkaç "ilk” tanıtıldı, bunların içinde ilk lazer disk oyunu, Sega Astron Belt, ilk 3 boyutlu video oyunu SubRoc-3D ve Sega’nın ilk kitle video game konsolu Sg-1000 de vardı, hepsi de Japonya’da pazarlandı.

Arcade’ ler ve ABD ana pazarı kısa süre sonra çöktü. Sega hisselerinin %20’sini satmış olan Gulf & Western, halka açık hisseleri geri satın aldı ve ABD varlıklarını Bally Manufacturing Corp’a sattı.